• Home
  • Nieuws
  • Aa en Hunze moet onmiddellijk stoppen met bomenkap in broedseizoen
Aa en Hunze moet onmiddellijk stoppen met bomenkap in broedseizoen

Aa en Hunze moet onmiddellijk stoppen met bomenkap in broedseizoen

Gepubliceerd op dinsdag 23 maart 2021
Een artikel van RTV Drenthe over het nieuws dat de gemeente Aa en Hunze moet stoppen met het kappen van bomen tijdens het broedseizoen. D66 dient daar volgende week donderdag tijdens de raadsvergadering een motie voor in.

De motie is een reactie op het kappen van bomen door de gemeente aan de Hoornsedijk, net buiten Rolde. De partij wil dat Aa en Hunze onmiddellijk stopt met het kappen van de bomen en dat ook in de toekomst tijdens het broedseizoen niet meer doet. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli, al is het niet wettelijk verplicht dat er in die periode niet gekapt mag worden.

Respect voor de natuur

Fractievoorzitter Arie Fonk (D66) vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente door blijft gaan met het kappen van bomen tijdens het broedseizoen. "Ze staan daar met een grote hakselaar en meerdere auto's in de berm. Inmiddels hebben ze al een hele bossingel gekapt, terwijl we middenin het broedseizoen zitten", zegt Fonk. De partij vindt dat Aa en Hunze respect moet hebben voor vogels die broedplaatsen zoeken en daarin past het kappen van bomen niet.

Volgens Fonk is het in het broedseizoen alleen toegestaan om bomen te kappen als er sprake is van een noodsituatie. Fonk: "Maar daar is hier geen sprake van, die bomen stonden niet in de weg. De gemeente heeft hierin een voorbeeldfunctie en dan moet je je gewoon aan de regels houden."

Eerder trok Fonk al bij de wethouder aan de bel over het verwijderen van bomen aan de Hoornsedijk omdat er daardoor mogelijk potentiële nesten van steenuilen zijn vernield. Op die plek zijn door de gemeente nestkasten voor de uilensoort geplaatst.

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau