Nooitgedacht, 11 april 2021
Geachte leden van de gemeenteraad,
In oktober 2020 hebben wij de gemeenteraad een brief gestuurd over de bomenkap in de wijk Nooitgedacht. Naar aanleiding van onze brief heeft Ellen Fleurke namens de werkgroep Groen Nooitgedacht ingesproken in de raadsvergadering van 10 december 2020. Op 8 maart hadden we samen met de voorzitter van de buurtvereniging een gesprek met de gemeente over de immer voortdurende bomenkap in Nooitgedacht. Toen is afgesproken dat we gezamenlijk een rondgang door de wijk zouden maken om te bezien welke bomen behouden konden worden. Afgelopen week, op 8 april, heeft de rondgang plaatsgehad.
Tijdens de rondgang is ons duidelijk geworden dat de gemeente vasthoudt aan hun eigen kapplannen. Op één locatie, een viertal lindebomen in de buurt van de kinderboerderij, wil het college nog onderzoeken of behoud mogelijk is. Het werd gepresenteerd als een teken van goede wil, maar het was vooral een sigaar uit eigen doos. De lindes zouden volgens het bomenplan uit 2019 immers al behouden blijven (bijlage 1).
Tijdens een bewonersavond in november 2019 is een concept bomenplan met onder andere ‘te behouden bomen’ gepresenteerd.1 Zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, heeft de gemeente echter de status van vele ‘te behouden bomen’ toch veranderd in ‘te kappen bomen’. Een aantal daarvan zijn 6 april, twee dagen voor de afspraak met de wethouder, gekapt (bijlage 2).
In november 2020 is er een ‘Aanplant bomen definitief ontwerp’ op de site gezet, wat zoals de naam al zegt over de aanplant van bomen gaat; geen woord over gewijzigde plannen met betrekking tot kap.2 Heel onopvallend zijn hier bestaande bomen met kleine stipjes weergegeven, en je moet wel heel goed vergelijken om te zien dat hier een aantal ‘te behouden bomen’ ontbreekt.
Duidelijk is geworden dat de gemeente zelf de vrije hand wil houden waar gekapt gaat worden. Voor een groene woonwijk is dat behoorlijk frustrerend voor de inwoners die er juist zijn komen wonen voor het groen en de bomen. De plannen van de gemeente voor de wijk veranderen steeds. Bij iedere nieuwe versie verdwijnt er meer groen en de inwoners wordt duidelijk gemaakt dat ze aan geen enkel plan ‘rechten kunnen ontlenen’. In dat licht is het ontluisterend dat de gemeente niet de juiste procedures heeft gevolgd die er gelden met betrekking tot bomenkap. Een overzicht:
Al deze onderwerpen zijn met de gemeente besproken door de werkgroep Groen Nooitgedacht en ook door de buurtvereniging. De gemeente geeft uiteindelijk toe dat er ‘kleine foutjes’ zijn gemaakt, maar blijft vasthouden aan de eigen werkwijze en blijft overtuigd van hun eigen gelijk. Bomenkap zonder melding en vergunning en niet compenseren is echter meer dan een foutje.7
Veel inwoners van de wijk zien de groene oase langzamerhand veranderen in een doodnormale woonwijk van dertien in een dozijn. Oudere bewoners, die vaak juist vanwege de vele volwassen bomen naar de wijk zijn verhuisd, zullen het groot worden van de jonge aanplant niet meemaken.
Gezien de vele gemaakte fouten zouden wij graag zien dat er een mentaliteitsverandering bij de gemeente komt, waarbij behoud van de beloofde groene beleving van de wijk, alsmede de biodiversiteit centraal staat.
Wat er volgens ons anders moet:
Onze insteek is dat zoveel mogelijk van de nog resterende volwassen bomen en struiken behouden blijven in de wijk, zodat het een groene wijk blijft zoals is voorgespiegeld aan de kopers van percelen en woningen. Dus dat de gemeente niet elk plekje in de wijk benut om een kavel te verkopen.
Niet alleen in onze wijk, maar in de hele gemeente worden veel bomen te gemakkelijk gekapt. Een deel van de problemen vloeit voort uit het vergunningvrij maken van een groot deel van de bomenkap. De gemeente heeft zelf ook aangegeven hier problemen mee te hebben. Door het ontbreken van vergunningen hebben bewoners bovendien geen inzicht in de kapplannen en wordt hen het recht van bezwaar en beroep ontnomen.
We pleiten er dan ook voor dat de gemeenteraad bomenkap weer vergunningplichtig maakt, op basis van stamomvang, beeldbepalende en monumentale waarde, en nog veel meer bomen op de bomenlijst plaatst. Er zijn in andere gemeenten goede ideeën voor bijvoorbeeld een interactieve bomenkaart of een speciale bomencommissie met gemeente, landschapsbeheerders en inwoners.89
Graag komen wij in een (digitale) fractievergadering deze brief toelichten.
Vriendelijke groet,
Werkgroep Groen Nooitgedacht
De inhoud van deze brief wordt ondersteund door de Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht, namens deze: Frans Mulder
De gemeente heeft bij de koopovereenkomsten van de veldkavels laten opnemen dat de koper is gehouden aan een ‘duurzame instandhouding van de reeds op het gekochte aanwezige houtopstand’.
Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau