• Home
  • Nieuws
  • Emotioneel debat raad over bomenkap ‘in’ broedseizoen
Emotioneel debat raad over bomenkap ‘in’ broedseizoen

Emotioneel debat raad over bomenkap ‘in’ broedseizoen

Gepubliceerd op zondag 04 april 2021
Een artikel in De Schakel: De bomenkap buiten het broedseizoen in Nooitgedacht heeft gezorgd voor een emotioneel debat in de gemeenteraad. Aanleiding was onder meer de opmerking van wethouder Henk Heijerman over opruiing van de oppositie in De Schakel van vorige week.

De wethouder reageerde vorige week op een eerder uitgelekte motie die door D66, PvdA en GroenLinks was opgesteld om de gemeente direct te laten stoppen met onderhoudswerkzaamheden aan de Hoornsedijk en Hoornse Bulten in Nooitgedacht. De motie werd tijdens de raadsvergadering van donderdag alleen ingediend door D66 en PvdA. Bij de indieners zat de beschuldiging van opruien erg hoog.

Arie Fonk (D66) gaf aan zorgen te hebben over het verdwijnen van de ongeschonden doodlopende bomenlaan aan de Hoornsedijk waar steenuilen nestelen. Er wordt gezaagd met weinig respect voor de natuur. Het is betrokken zorg en heeft niets met commotie, opruiing of een politiek spel te maken. Driewerf foei. Dit kan niet!”

Kiena ten Brink (PvdA) verweet de wethouder eerder aangegeven te hebben dat er buiten het broedseizoen alleen mocht worden gekapt als er sprake is van onveilige situaties. ,,Daar is hier geen sprake van. Het is een kwestie van goede planning. En met opruiing heeft het helemaal niets te maken. Dat is een zeer kwalijke opmerking. We stellen alleen kritische vragen. En als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie en moeten we ons aan de regels houden.”

Heijerman gaf aan dat hij zo had gereageerd, omdat er beeld geschetst werd dat de buitendienst als houtakkers te keer zijn gegaan. Dat beeld is terecht gekomen bij de medewerkers. Ik heb met hen gesproken en sommige hebben daar slapeloze nachten van gehad. Dat raakt mij. Zij doen zorgvuldig hun werk en gaan nergens buiten hun boekje. Er is een sfeer gecreëerd dat ze hun werk niet goed doen. Ze hebben geen regels overtreden. 15 maart is geen harde datum.

De oppositie bond na het betoog van de wethouder iets in. ,,Het is geen enkel verwijt naar de buitendienst”, aldus Fonk. ,,Maar het opruien zit mij hoog. En als er geen sprake is van kaalslag, er zijn toch over 100 tot 150 meter bomen weggehaald.” Lukas Koops (GroenLinks) benadrukte, net als PvdA, dat het om het beleid ging en dat er dan best kritische vragen gesteld mogen worden.

Volgens Bertus Reijnders (CGB) hoort het beeld van ‘kaalslag’ bij het onderhoud van houtwallen. ,,Ik zie regelmatig bossingels die zo worden gedund. Ik schrik niet van dit beeld.” Hij vond de motie dan ook veel te zwaar.

Willem Bartelds (VVD) was door het betoog van de oppositie even bang dat de gemeente de regels overtrad, maar werd door de verklaring van de wethouder gerustgesteld.

Sonja Hilgenga (CDA) benadrukte net als GroenLinks dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft, maar werd overtuigd dat de regels voor de inwoners ook voor de gemeente gelden.

Henk Santes (PvdA) opperde om eventueel externe expertise in te huren. Dat vond wethouder Heijerman echter een diskwalificatie van de eigen medewerkers. ,,Ga eens met ze praten, dan kunnen ze vertellen hoe ze hun werk doen. Desnoods laten we ze hun verhaal voor de gemeenteraad doen”, kwam hij andermaal voor de medewerkers op.

De meningen bleven uiteenlopen. De motie werd ondanks de woorden van de wethouder door D66 en PvdA gehandhaafd. Deze werd alleen nog gesteund door GroenLinks. CGB, VVD en CDA gingen er niet in mee.

Wijk Nooitgedacht

Wethouder Heijerman meldde dat komende dinsdag in de wijk Nooitgedacht vijf bomen zullen worden gekapt. Dit heeft met bouwwerkzaamheden te maken en is gecommuniceerd met de wijk.

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau