• Home
  • Nieuws
  • Nooitgedacht in opstand vanwege lukraak vellen bomen en ander groen in wijk. 'Verzoek tot strafrechtelijk onderzoek naar handel en wandel gemeente Aa en Hunze ligt klaar'
Nooitgedacht in opstand vanwege lukraak vellen bomen en ander groen in wijk. 'Verzoek tot strafrechtelijk onderzoek naar handel en wandel gemeente Aa en Hunze ligt klaar'

Nooitgedacht in opstand vanwege lukraak vellen bomen en ander groen in wijk. 'Verzoek tot strafrechtelijk onderzoek naar handel en wandel gemeente Aa en Hunze ligt klaar'

Gepubliceerd op donderdag 29 april 2021
Een artikel in het Dagblad van het Noorden: Inwoners van Nooitgedacht maken zich grote zorgen over de in hun ogen lukrake kaalslag van groen en bomen die plaatsvindt in hun wijk. Daarbij overtreedt de gemeente Aa en Hunze ook nog eens de wet, stellen de buurtvereniging en werkgroep Groen Nooitgedacht.

Er is inmiddels een brief op poten gestuurd aan de gemeenteraad van Aa en Hunze over de bomenkap in Nooitgedacht. Daar is de afgelopen jaren een wijk uit de grond gestampt waarbij de kavels worden verkocht onder de noemer ‘bijzonder thuis in de natuur’. Een wijk waar het genieten is van de ruimte, het groen en wakker worden met het geluid van kwetterende vogels in de tuin.

Maar daar blijft volgens werkgroep Groen Nooitgedacht en de buurtvereniging steeds minder van over. De wijk Nooitgedacht begint steeds meer op een ‘gewone woonwijk’ te lijken.

‘Bomen gekapt zonder vergunning’

Want volgens inwoners van de wijk gaat bij wijze van spreken de bijl vrijwel direct in bomen - die tientallen jaren oud zijn - op het moment dat kavels verkocht zijn. ,,Het is pure misleiding”, zegt bijvoorbeeld Renate Zuiker uit Nooitgedacht.

De gemeente Aa en Hunze zou zich daarnaast schuldig maken aan bomenkap zonder dat er melding van wordt gedaan bij de provincie Drenthe, iets wat verplicht is volgens de Wet natuurbescherming (Wnb). Ook zijn er bomen zonder vergunning gekapt en wordt bij lange na niet voldaan aan het compenseren van de gekapte bomen.

Buurtvereniging: Verzoek strafrechtelijk onderzoek ligt klaar

De brief die aan de raad is gestuurd wordt ondersteund door buurtvereniging Wijk Nooitgedacht (71 leden), bevestigt voorzitter Frans Mulder. De 67-jarige Mulder, gepensioneerde inspecteur van de milieupolitie, zegt dat de gemeente Aa en Hunze willens en wetens de wet heeft overtreden.

Mulder stelt dat Aa en Hunze vele bomen heeft geveld zonder (juiste) omgevingsvergunning. ,,Toen ik ze er naar vroeg kreeg ik een ontheffing van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uit 2006. Maar een ontheffing is een jaar geldig.”

Ook het kappen van een boomzone anderhalve maand geleden in de wijk is niet volgens de wet gegaan, volgens de buurtvereniging-voorzitter. ,,Toen ik vroeg om de vergunning kreeg ik een omgevingsvergunning uit januari 2019. Maar ook zo’n vergunning is maar een jaar geldig. En ging ook nog over een heel ander bosperceel dan is gekapt. Wat ik het allerergste vind: door te kappen zonder vergunning ontneem je burgers om daar iets van te vinden. Het is pure minachting.” Ook de handhaving is volgens Mulder niet goed. Zo hebben meerdere particulieren bomen gekapt terwijl dat volgens koopcontracten helemaal niet mocht. ,,De gemeente zegt: daar doen we niks aan. Ik vind dat misdadig.”

,,Het verzoek om over te gaan tot een strafrechterlijk onderzoek naar de gang van zaken door de gemeente Aa en Hunze ligt klaar", zei Mulder donderdagavond. ,,Maar ik hoop dat we er gezamenlijk uitkomen."

Een flink deel van de inwoners in Nooitgedacht voelt zich daarnaast compleet niet serieus genomen door de gemeente Aa en Hunze, vertelt Zuiker van werkgroep Groen Nooitgedacht.

Als voorbeeld noemt ze een afspraak die zij en enkele andere inwoners op 8 april hadden met wethouder Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen) om over het kapbeleid te praten. Twee dagen voor die afspraak werden er meerdere volwassen bomen omgekapt in Nooitgedacht.

,,Terwijl de gemeente tijdens een bewonersavond eind 2019 die bomen had gepresenteerd als te behouden bomen. Maar dat is zonder ruchtbaarheid veranderd. En toen zijn ze alsnog geveld.”

De balans is zoek, zegt ook inwoner Jorrit Bosma. ,,Wij snappen ook best dat er wat bomen moeten worden gekapt om te kunnen bouwen. Maar de hoeveelheid en de manier waarop stoort ons.”

30.000 bomen

En er komt amper iets voor terug, vult Simon Plantinga aan. Hij berekende voor Groen Nooitgedacht dat er in de afgelopen jaren voor 9 hectare aan bos is verdwenen ten faveure van woningen in de nieuwe wijk. ,,Uiteindelijk zijn daar als compensatie zo’n 300 boompjes voor teruggekomen. Dat zouden zo’n 30.000 moeten zijn.”

Plantinga wijst naar een paar jonge boompjes. ,,Sprietjes als je bedenkt dat er volwassen bomen van tientallen jaren oud voor zijn gekapt. Wij maken niet meer mee dat ze groot zijn.”

Werkgroep Groen Nooitgedacht vindt dat Aa en Hunze veel te veel vasthoudt aan bestemmingsplannen die ook om de haverklap veranderen. Bij iedere nieuwe versie van zo’n plan verdwijnt er meer groen, schrijft de actieclub. ,,Het is in die zin ontluisterend dat de gemeente niet de juiste procedures rond de bomenkap heeft gevolgd”, stelt Bosma.

Zuiker, Bosma en Plantinga hopen vooral dat hun pittige brief er toe leidt dat ze nu eindelijk in goed gesprek komen met Aa en Hunze. ,,Nu gaat het niet op een eerlijke manier. De gemeente zou anders moeten omgaan met groen, de bewoners en woningbouw”, zegt Zuiker. ,,Wat in onze wijk gebeurt, is pure minachting van de regels. Dat frustreert ons enorm.”

Onafhankelijk onderzoek?

Het college gaat bekijken of en wat ze anders moeten doen rond de bomenkap in Nooitgedacht. Dat gaf wethouder Henk Heijerman donderdagavond aan tijdens de raadsvergadering van Aa en Hunze. Heijerman reageerde daarmee op de ingezonden brief van Groen Nooitgedacht.

Meerdere raadsfracties haakten daar op in. De PvdA vroeg zich af wat het college gaat doen met de aantijgingen uit Nooitgedacht. Het CDA en D66 willen een onafhankelijk onderzoek. ,,Er is twijfel of het college wel objectief is in deze”, zei CDA-raadslid Sonja Hilgenga. Heijerman kreeg het idee, zo zei hij, dat de gemeente weinig goed kan doen. ,,Dat betreur ik, want we doen dingen graag goed. Dit alles is een goede aanleiding om met het college te bespreken wat te doen. De suggestie van een onderzoek nemen we mee.”

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau