• Home
  • Nieuws
  • Onrust over bomenkap in Nooitgedacht tijdens broedseizoen
Onrust over bomenkap in Nooitgedacht tijdens broedseizoen

Onrust over bomenkap in Nooitgedacht tijdens broedseizoen

Gepubliceerd op zondag 28 maart 2021
Een artikel in De Schakel: Er is consternatie over het bomenonderhoud van de Gemeente Aa en Hunze. De buitendienst was de afgelopen week druk bezig met het snoeien en kappen van bomen aan de Hoornsedijk en Hoornse Bulten in Nooitgedacht. Dit tot grote ergernis van Arie Fonk van D66.

Het broedseizoen is 15 maart begonnen. ,,Een week of vijf geleden heb ik al gebeld. Toen waren ze al giga aan de gang. Er zijn 140 jaar oude eiken omgekapt. In het gebied en in deze bomen zitten steenuilen. Er zijn nestkasten voor deze vogels geplaats. Ik heb de wethouder daarop gewezen. De werkzaamheden hebben even stilgelegen, maar afgelopen week waar ze weer bezig en heeft de buitendienst alles, wat om die nestkasten staat weggehaald. De steenuilen zoeken bij het broeden een veilige omgeving in hun habitat en die werd hiermee weggehaald. Omdat er al onrust was over de kap van bomen in de wijk Nooitgedacht, wou ik het er eerst bij laten. Maar we hebben het vorige week nog over het broedseizoen gehad met betrekking tot de bomen in Gieten en nu wordt er in het broedseizoen volop gekapt aan de Hoornsedijk en daarom heb ik het college schriftelijk om opheldering gevraagd.”

Motie

De vragen zijn uiteindelijk in een motie terechtgekomen die D66 komende donderdag samen met PvdA in de raad wil inbrengen. Volgens de fracties is er geen sprake van een noodgeval, maar van regulier onderhoud in het gesloten broedseizoen, waardoor een heel gebied zowel door de ruiming zelf als door geluidsoverlast wordt verstoord. De partijen vinden de handelingen strijdig met de voorbeeldfunctie die de gemeente heeft.

Zwaar overtrokken

Wethouder Henk Heijerman vindt de reactie op de bomenkap zwaar overtrokken. ,,Er wordt een beeld gecreëerd van dat wij als houthakkers bewust tekeergaan en alle bomen plat leggen. Dat is absoluut niet het geval. De nestkasten van de steenuilen zijn in de herfst al geplaats. De groenmedewerkers zijn er zorgvuldig aan de slag gegaan. Er zijn twaalf populieren gekapt en houtopslag is weggehaald. Men heeft goed gekeken waar nesten zitten en deze gemarkeerd. Hier zijn ze extra voorzichtig te werk gegaan. Het is wettelijk niet verboden om nu onderhoud te plegen. We beschikken over de juiste papieren. De medewerkers in de groenvoorziening zijn betrokken bij het zoutstrooien en sneeuwruimen in de winter. Dan leggen ze groenonderhoud neer en treedt er vertraging op en komen we over de datum van 15 maart heen. Ik zie alle commotie meer als opruiing en een politiek spel van de oppositie.”

Wijk Nooitgedacht

De wethouder gaf tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag aan dat hij met de nieuwe buurtvereniging van de Wijk Nooitgedacht een rondje door de wijk had gemaakt. Volgens GroenLinks is er in de wijk nog steeds onrust over de hoeveelheid bomen die daar gekapt worden. ,,Voor bouwactiviteiten moeten inderdaad bomen gekapt worden. Daar hebben we het over gehad. De wijk valt echter onder de Boswet en dat betekent dat de bomen die gekapt worden gecompenseerd moeten worden. Ik denk dat er zelfs meer bomen terugkomen, dan er zullen worden gekapt.”

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau