• Home
  • Nieuws
  • Partij van de Dieren Drenthe verbaasd over lukrake bomenkap door Aa en Hunze: 'Vermoeden dat er nooit melding is gedaan'
Partij van de Dieren Drenthe verbaasd over lukrake bomenkap door Aa en Hunze: 'Vermoeden dat er nooit melding is gedaan'

Partij van de Dieren Drenthe verbaasd over lukrake bomenkap door Aa en Hunze: 'Vermoeden dat er nooit melding is gedaan'

Gepubliceerd op dinsdag 11 mei 2021
Een artikel in het Dagblad van het Noorden: De vragen zijn gesteld naar aanleiding van de bomenkap in de wijk Nooitgedacht bij Rolde. Eind april bevestigde de provincie Drenthe dat de gemeente Aa en Hunze sinds 2007 geen melding heeft gedaan van het kappen van bomen in de wijk, terwijl dat volgens de Wet natuurbescherming wel moet.

Aa en Hunze heeft in 2006 wel een kapmelding gedaan voor het gehele bestemmingsplan. Deze melding, die een jaar geldig is, had ieder jaar herhaald moeten worden. Aa en Hunze is dat vergeten waardoor de provincie slechts spreekt van een ‘administratieve overtreding’, tot onvrede van buurtbewoners. Het zou onder meer gaan om bomen die tientallen jaren oud zijn.

‘Vermoeden dat herplanten zelden gebeurd’

Ook de Partij van de Dieren vindt dat er meer aan de hand is dan enkel een administratieve overtreding. „We weten nu dat de gemeente voor de wijk Nooitgedacht geen melding heeft gemaakt. Misschien is dat in al die jaren ook op andere locaties nooit gebeurd. Dat zou betekenen dat de gemeente gigantisch achter ligt”, vertelt Renate Zuiker, statenlid voor de Partij voor de Dieren in Drenthe.

Zij wijst er hierbij op dat heel Aa en Hunze valt onder de Wet natuurbescherming. In de hele gemeente is er namelijk geen bebouwde kom Wet natuurbescherming vastgesteld. Binnen de bebouwde kom gaat de gemeente over het kappen van bomen. Daarbuiten is de provincie Drenthe bevoegd gezag. Voor het kappen van bomen buiten de bebouwde kom moet dan een kapmelding gedaan worden bij de provincie.

„Wanneer Aa en Hunze in deze gebieden bomen heeft gekapt, is de gemeente ook verplicht om bomen te herplanten”, zegt Zuiker. „Ik heb het vermoeden dat dit zelden, dan wel nooit is gebeurd.”

De PvdD-fractie wil onder meer weten hoe vaak de provincie van de gemeente Aa en Hunze een melding van bomenkap heeft ontvangen. Ook wordt gevraagd of de provincie toezicht houdt op het naleven van de Wet natuurbescherming.

Zuiker geeft aan tot dusverre geen reactie van de provincie Drenthe te hebben ontvangen.

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau