• Home
  • Nieuws
  • Provincie Drenthe bevestigt het ontbreken van de kapmeldingen bomen wijk Nooitgedacht. Maar rept over 'administratieve overtreding'
Provincie Drenthe bevestigt het ontbreken van de kapmeldingen bomen wijk Nooitgedacht. Maar rept over 'administratieve overtreding'

Provincie Drenthe bevestigt het ontbreken van de kapmeldingen bomen wijk Nooitgedacht. Maar rept over 'administratieve overtreding'

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2021
Een artikel in het Dagblad van het Noorden: Volgens bestuursadviseur Mijke Boedeltje van de provincie Drenthe is er desondanks weinig aan de hand. Aa en Hunze deed in 2006, toen nog bij het Ministerie van LNV, een kapmelding voor het gehele bestemmingsplan. Deze melding, een jaar geldig, had ieder jaar herhaald moeten worden (sinds vier jaar bij de provincie). ,,Dat is niet gebeurd, maar we hebben het hier dus maximaal over een administratieve overtreding.”

‘Elkaar aan werk houden’

Werkgroep Groen Nooitgedacht stuurde een brief aan de gemeenteraad van Aa en Hunze waarbij zij de raad wijzen op het ontbreken van de meldingen. In Nooitgedacht zijn tal van inwoners boos en teleurgesteld over het verdwijnen van bomen en groen. Terwijl de wijk zou zijn opgezet als een plek waar het groen wonen in de natuur zou zijn. ,,Maar het lijkt meer en meer op een reguliere woonwijk”, gaf Ellen Fleurke namens de werkgroep aan.

De werkgroep wees de raad erop dat Aa en Hunze - als de gemeente bomen wil kappen - altijd een melding moet doen. En dat is dus niet gebeurd.

Volgens Boedeltje klopt dat, maar is het ook niet meer dan dat. ,,Het enige wat ik zie: de gemeente heeft niet elk jaar dezelfde kapmelding gedaan. Dat had wel gemoeten. Tegelijkertijd: dan zijn we elkaar echt aan het werk aan het houden, want een melding is geen besluit waar bezwaar tegen kan worden aangetekend.”

Dit schiet voorzitter Frans Mulder van buurtvereniging Nooitgedacht (71 leden) echter in het verkeerde keelgat. Volgens hem is er allesbehalve sprake van een administratieve overtreding. ,,Dat is gelul. Het is een economisch delict”, stelt Mulder die gepensioneerde milieu-rechercheur is. ,,Ik weet dus wel wat van de wet af.”

Ook Mulder sprak donderdagavond in bij de raad. Hij gaf aan een brief naar het functioneel parket (onderdeel van het Openbaar Ministerie dat milieuzaken onderzoekt) gereed te hebben liggen. Als Nooitgedacht en de gemeente er niet uitkomen - lees: Aa en Hunze schroeft de bomenkap drastisch terug - wil Mulder het OM een strafrechtelijk onderzoek laten verrichten.

In de brief van Groen Nooitgedacht wordt ook gesteld dat de provincie Drenthe geen ontheffing heeft verleend voor de herplantplicht binnen drie jaar. De Wet natuurbescherming schrijft dat wel voor: gekapte bomen moeten binnen drie jaar gecompenseerd worden. Bestuursadviseur Boedeltje bevestigt dat en vindt ook dat Aa en Hunze daar nu werk van moet gaan maken. ,,Er zijn al wel bomen geplant, maar de echte compensatie moet nu wel beginnen. Dat is ook wat de provincie en de gemeente afgesproken hebben.”

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Copyright © 2021 Groen Nooitgedacht. Alle rechten voorbehouden | Sitemap
Realisatie door Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau